Incendiu puternic pe calea de comunicație feroviară a Podului Crimeei

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Incendiu puternic pe calea de comunicație feroviară a Podului Crimeei

Consilierul guvernatorului Republicii Crimeea (anexată ilegal la Federația Rusă în anul 2014 – n.r.), Oleg KRIUCIKOV, a informat (08.10.2022, postare pe contul de Telegram) că, potrivit unor informații preliminare pe care le are la dispoziție, un vagon cisternă încărcat cu combustibil arde cu putere pe o secțiune a căii de comunicație feroviară a Podului Crimeei, fără însă a afecta calea de comunicație rutieră sau traficul naval în regiunea unde se manifestă incendiul.

Serviciul de presă al Căilor Ferate din Crimeea a informat (08.10.2022) că un vagon cisternă încărcat cu combustibil aflat în partea din spate a unui tren marfar care circula spre Crimeea, s-a aprins în dimineața de 08.10.2022,  în jurul orei locale 06.00. Locomotiva și celelalte vagoane ale trenului marfar, majoritatea încărcate cu autovehicule, au fost decuplate de la vagonul afectat de incendiu și-au continuat drumul către gara Kerci, unde au și ajuns în siguranță. Traficul feroviar a fost suspendat și în prezent sunt investigate cauzele producerii incidentului.

Serviciul de presă al Administrației Autostrăzii FKU Taman a informat (08.10.2022) că traficul rutier pe calea de comunicație rutieră a podului Crimeei a fost, de asemenea, suspendată în urma incidentului iar, în prezent, angajați ai Ministerului rus pentru Situații de Urgență și personal din cadrul administrației drumurilor lucrează la fața locului pentru localizarea incendiului și stabilirea cauzelor producerii acestuia.

Nota redacției – Podului Crimeei este un  pod cu o lungime de aproximativ 19 km (cel mai lung pod din Federația Rusă și din Europa) care traversează Strâmtoarea Kerci situată între Marea Azov și Marea Neagră ce asigură legătura rutieră și feroviară între Peninsula Kerci din Peninsula Crimeea și Peninsula Taman din Ținutul Krasnodar / Federația Rusă. Această legătură rutieră și feroviară are o importanță strategică deosebită din punct de vedere al asigurării logistice pe cale rutieră și feroviară a Bazei Flotei Ruse din Marea Neagră, dar și a trupelor ruse dislocate în Ucraina, deoarece realizează  legătura între Peninsula Crimeea și partea continentală a Federației Ruse. Realizarea acestui proiect a fost demarată imediat după anexarea ilegală a Crimeei, în 2014 și a costat aproximativ 280 miliarde ruble – adică aproximativ 3 miliarde de euro. Podul Crimeei (sau Podul Kerci) a fost dat în exploatare în anul 2018, fiind inaugurat chiar de președintele rus, Vladimir PUTIN, care a traversat podul cu un camion.

Distribuie