Iohannis mârâie la Mark Rutte cu gândul la șefia NATO: “Abordările noastre sunt ușor diferite”

Andri
2 Min Read

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că abordarea sa şi a contracandidatului său la funcţia de secretar general al NATO, Mark Rutte (fost premier al Olandei), sunt „uşor diferite” în ce priveşte viitorul Alianţei.

Întrebat de presă ce îl diferenţiază de premierul olandez Mark Rutte, Iohannis a răspuns: „Cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre … ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.

Iohannis a spus, înainte de a participa la Consiliul European, că are cu Mark Rutte o relaţie „normală” şi o „competiţie constructivă”.

În ziua în care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO, preşedintele Iohannis a publicat, în Politico, un „decalog” care ilustrează modul în care priveşte viitorul NATO. Şeful statului a spus că acest „decalog” a fost „foarte bine primit”.

Iohannis a vorbit şi despre discuţiile cu reprezentanţii statelor care îl susţin în cursă.

„La NATO nu este o procedură publică, nu se votează. Rezultatul se stabileşte consensual şi atunci aceste discuţii sunt destul de complexe, fiindcă lumea nu doreşte ca în spaţiul public să se vehiculeze felul în care au reacţionat. Eu cunosc reacţiile, dar pentru a proteja aceste sensibilităţi, prefer să nu le spun public”, a explicat el.

Distribuie