Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit în închisoare

Andri
2 Min Read

Opozantul rus Aleksei Navalnîi (47 de ani) a murit în închisoare, au anunţat vineri agenţiile ruse de presă şi Serviciul penitenciar din regiunea Iamalo-Neneţ.  Considerat drept cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Navalnîi ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru infracțiuni considerate în general motivate politic.

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnâi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chia minus 28 de grade Celsius. Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

Distribuie