Separatiștii din Transnistria au cerut protecția Rusiei

Andri
2 Min Read

Autointitulatul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria, regiune secesionistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, întrunit miercuri la Tiraspol, a adoptat o declaraţie oficială prin care cere „protecţia” Rusiei în faţa „presiunilor sporite” din partea Chişinăului, care a adoptat recent măsuri de retorsiune economică împotriva acestui teritoriu, relatează AFP, Reuters şi EFE.

Supărarea lor vine după ce, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia firmele din Transnistria trebuie să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova. Până în 2024, deşi companiile din regiunea transnistreană erau înregistrate la Chişinău ca agenţi economici moldoveni, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean.

„Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus – n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se arată într-o rezoluţie adoptată de deputaţii locali, citată de agenţiile de presă ruse.

Cei 600 de „deputaţi de toate nivelurile” din stânga Nistrului cer Rusiei să „apere Transnistria” şi pe cei peste 220.000 de cetăţeni ruşi din această regiune secesionistă. În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază, de asemenea, „experienţa unică şi pozitivă a contingentului rus de menţinere a păcii” în această regiune, precum şi statutul Moscovei de „garant şi mediator în procesul de negociere” cu Republica Moldova.

Distribuie