Zelensky a făcut trei promisiuni soldaților ruși care se vor preda

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Zelensky a făcut trei promisiuni soldaților ruși care se vor preda

Președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina garantează soldaților ruși capturați un tratament civilizat, secretul circumstanțelor predării și posibilitatea de a nu se întoarce în Rusia.

Sursa: Zelenskyy în apelul video de seară

„Ucraina garantează trei lucruri fiecărui soldat rus, care s-ar preda:

  1. vei fi tratat civilizat, conform tuturor convențiilor în vigoare;
  2. nimeni nu va afla circumstanțele predării voastre, nimeni din Rusia nu va afla că v-ați predat de bunăvoie;
  3. dacă vă este frică să vă întoarceți în Rusia și nu doriți să fiți schimbat, vom găsi o modalitate de a oferi și asta”.

Zelensky s-a adresat rușilor în limba rusă.

El a subliniat că celor care conduc armata rusă nu le pasă de viața cetățenilor lor, trebuie doar să umple „locurile goale”, după ce alți soldați ruși au fost uciși, răniți, capturați sau pur și simplu scăpați. Și aceste locuri pot fi umplute „fie cu tineri lucrători IT, care nu au servit deloc [în armată], fie cu pensionari care au servit doar în armata sovietică”.

„Prin urmare, acum este momentul cheie pentru voi toți, momentul în care trebuie să decideți dacă viața voastră se va sfârși. Este mai bine să nu acceptați convocarea [la birourile de înrolare militare] decât să muriți într-o țară străină ca război. criminal. Este mai bine să scapi de la o mobilizare criminală decât să fii schilod și apoi să fii la tribunal pentru participarea ta la războiul de agresivitate”, a subliniat președintele.

El a declarat din nou că Ucraina își va elibera toate teritoriile, subliniind că acest lucru este valabil și pentru Crimeea.

Context:

  • La 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a cetățenilor ruși.
  • Este planificat oficial ca 300.000 de rezerviști să fie mobilizați. Ulterior, s-a știut că există o clauză secretă în decretul de mobilizare, care permite Ministerului Apărării al țării să cheme un milion de oameni pentru război .
  • La 24 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege de modificare a Codului Penal al Federației Ruse, introducând pedepse mai aspre pentru dezertare, jaf și predare.
Distribuie