Zelenski nu vrea alegeri prezidențiale nici la anul: “Nu este momentul”

Andri
1 Min Read
Volodimir Zelenski: rușii au distrus întreaga infrastructură esențială din regiunea Herson

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus organizarea de alegeri prezidenţiale, susţinând că „nu este momentul”, transmite AFP. Alegerile legislative ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina în octombrie, însă au fost amânate  în contextul războiului cu Rusia. Pentru organizarea alegerilor în timp ce este în vigoare legea marţială ar trebui modificată şi legislaţia, menţionează AFP. Aliaţii occidentali ai Ucrainei, în special Statele Unite, insistă să aibă loc alegeri democratice, deşi 20% din teritoriul ţării este ocupat de forţele ruse, iar milioane de ucraineni sunt refugiaţi peste hotare.

„E momentul pentru apărare, pentru lupta de care depinde soarta statului şi a poporului, nu pentru farsa pe care doar Rusia o aşteaptă din partea Ucrainei. Cred că nu este momentul pentru alegeri”, a spus luni liderul de la Kiev în discursul zilnic, încercând să pună capăt dezbaterii tot mai insistente după mai mult de un an şi jumătate de când a început invazia rusă.

Vineri, ministrul de externe, Dmitro Kuleba, afirmase că preşedintele „ia în considerare argumentele pro şi contra” organizării scrutinului prezidenţial, la termenul din martie anul viitor.

Distribuie