Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței Regiunilor Herson și Zaporojie

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței Regiunilor Herson și Zaporojie

Președintele Federației Ruse, Vladimir PUTIN, a semnat (seara de 29.09.2022) două decrete prezidențiale prin care recunoaște independența Regiunilor Herson și Zaporojie.

În decretele publicate (30.09.2022)  pe site-ul oficial al Federației Ruse pentru actele normative http://publication.pravo.gov.ru/ se precizează că Federația Rusă recunoaște suveranitatea și independența Regiunii Zaporojie (în primul) și Federația Rusă recunoaște suveranitatea și independența Regiunii Herson (în al doilea) și că președintele rus a luat această decizie în conformitate normele și principiile general acceptate ale legislației internaționale, recunoscând și confirmând principiul egalității și autodeterminării popoarelor prevăzut în Carta ONU, ținând seama de voința exprimată de cetățenii din aceste regiuni la referendumuri.  

Potrivit legislației Federației Ruse, decretele intră în vigoare și produc efecte de la data semnări (adică din 29.09.2022).

În ceea ce privește celelalte două regiuni ucrainene, Lugansk și Donețk, Federația Rusă a recunoscut independența acestora – ca Republica Populară Lugansk și Republica Populară Donețk – la începutul acestui an, în februarie 2022, odată cu lansarea războiului împotriva Ucrainei.

Potrivit agenției ruse de presă TASS, purtătorul de cuvânt al Președinției Federației Ruse, Dmitri PESKOV, a declarat (dată neprecizată, probabil 29.09.2022) că președintele rus, Vladimir PUTIN, va semna (30.09.2022, ora 15.00, ora Moscovei), decretele prezidențiale de anexare la Federația Rusă a celor patru noi teritorii Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Nota redacției: referendumurile din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au avut loc în perioada 23-27.09.2022 și au fost catalogate drept ilegale și ilegitime de Ucraina și aproape întreaga comunitate internațională, în special de către statele occidentale.

Vă prezentăm și decretele oficiale de recunoaștere a independenței regiunilor Herson și Zaporojie, așa cum au fost publicate pe site-ul oficial http://publication.pravo.gov.ru/

Distribuie