Agenția de presă Associated Press (AP) a informat (24.09.2022) că, șeful guvernului german, cancelarul Olaf SCHOLZ, însoțit (potrivit unor înalți oficiali guvernamentali germani neprecizați) de o delegație formată de membri ai guvernului și importanți oameni de afaceri din Germania, efectuează (24-25.09. 2022) o vizită oficială de două zile în Orientul Mijlociu.
Potrivit oficialilor citați de AP, principalul scop al vizitei delegației germane este cel al semnării unor acorduri pentru resurse energetice între Germania și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, acorduri menite să reducă impactul întreruperii furnizării de resurse energetice (în special gaze naturale, dar și petrol și cărbuni) către Germania din Federația Rusă, din cauza războiului din Ucraina.
Încă de la instalarea sa (decembrie 2021), guvernul german condus de Olaf SCHOLZ a încercat să reducă, cât mai mult posibil, dependența celei mai puternice economii a UE de resursele energetice (petrol, cărbuni și gaze naturale) din Federația Rusă, reducerea decalajului de timp în aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei fiind o preocupare foarte importantă a guvernului de la Berlin și unul dintre motivele vizitei delegației germane în Orientul Mijlociu.
Delegația germană a început (24.09.2022) vizita în Arabia Saudită, unde cancelarul german a avut o întrevedere (la Jeddah) cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin SALMAN, urmând ca apoi să zboare către Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU), unde O.SCHOLZ va avea o întrevedere cu președintele EAU și emirul Emiratului Abu Dhabi, Sheikh Mohammed bin Zayed Al NAHYAN, iar ultima oprire a delegație germane va fi (25.09.2022) la Doha, capitala Qatarului, unde cancelarul german se va întâlni cu emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al THANI.
Oficialii guvernamentali germani au mai precizat că toate acordurile care vor fi încheiate în domeniul resurselor energetice vor avea în vedere planurile Germaniei de a deveni, până în anul 2045, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, fapt ce necesită o trecere de la gazele naturale la hidrogen produs prin energie verde în următoarele decade. Arabia Saudită, în care există regiuni foarte vaste ce pot fi folosite pentru generarea de energie solară ieftină, este privită ca unul dintre cei mai potriviți furnizori de resurse de hidrogen în viitorul apropiat.