(VIDEO) Primarul estimează o scumpire de încă 14% a apei în Pitești

Andri
3 Min Read

La ședința Consiliului Local Pitești de săptămâna trecută, primarul Cristian Gentea a venit cu informații deloc liniștitoare despre derularea megaproiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Argeș, finanţat din Fondul de Coeziune, prin POIM 2014-2020, în valoare de peste 200 milioane de euro, de care vor beneficia 12 localități. În această zonă operator regional este SC Apă Canal 2000 SA Pitești. Deși în întârziere, proiectul îi va costa scump pe argeșenii cu contracte la Apă Canal 2000 SA.

Progresul pentru înlocuirea conductelor vechi din Pitești cu unele noi nu este deloc grozav, motiv pentru care piteștenii trebuie să îndure avarii care îi lasă fără apă la robinet chiar cu zilele. Colac peste pupăză, vor trebui să suporte și scumpiri de cel puțin 14% la prețul apei, după estimările primarului Gentea. Asta după ce, anul trecut, Apă Canal 2000 SA a majorat tarifele, din iulie, cu 16%, deși în Piteşti se vor reabilita doar 10% din conducte.

Scumpirile sunt urmare directă a faptului că beneficiarul (ADIA), pentru partea sa de cofinanţare, de 11,6 milioane de euro, a apelat la soluţia unui împrumut de la BERD. BERD a impus un plan etapizat de creștere a prețurilor, în medie cu 46% până în 2025 (vezi foto). Estimările inițiale au fost însă deja depășite.

La ședința de Consiliu Local, primarul Cristian Gentea a declarat: “Văzând că ne apropiem de septembrie, săptămâna trecută am discutat și am făcut altceva. Am mers la Ministerul Fondurilor Europene cu dumnealui (directorul Burcuș)și domnul Marinescu (director Apă Canal 2000 SA). Acolo am fost șocați de nivelul discuțiilor și ni s-a spus că suntem în pragul rezilierii contractului. Vă dați seama cam ce am simțit eu atunci. Eu le-am spus că va fi a treia mărire de tarif, dar nu avem ce să facem. Ce spun eu, ce spunem noi, Consiliul Local , cetățenilor în momentul în care vine o mărire de 6%, plus rata inflației? Va fi undeva la 14%… Ce spui în momentul în care nu ai început niciun fel de lucrare? Asta a fost intervenția mea la minister. (…) Nu cred că până în 31 decembrie 2023 noi vom trage 30 milioane de euro. Cel mai tare mă sperie că, în cazul unei rezilieri de contract, va trebui să dăm banii înapoi.”

Distribuie