Utilizarea activelor rusești blocate pentru compensarea pagubelor din războiul din Ucraina: Proiectul de lege din Estonia.

Argeș Online
2 Min Read
Utilizarea activelor rusești blocate pentru compensarea pagubelor din războiul din Ucraina: Proiectul de lege din Estonia.

Potrivit proiectului de lege, spațiul legal al Estoniei va fi organizat mai larg, astfel încât competențele și puterile instituțiilor în implementarea și supravegherea sancțiunilor să fie mai clare și mai eficiente, a declarat guvernul într-un comunicat.

„Proiectul de lege, pe care guvernul și l-am înaintat astăzi parlamentului, permite utilizarea activelor blocate ale persoanelor sancționate în Estonia pentru compensarea pagubelor din războiul din Ucraina. Ar trebui să fim un exemplu și un stimulent pentru alte țări europene să stabilească reguli similare. Rusia ar trebui să compenseze Ucrainei tot ceea ce a fost cauzat de răul războiului”, a declarat Kaia Kallas, prim-ministrul Estoniei.

Kallas și-a exprimat dorința ca Uniunea Europeană să „finalizeze cât mai curând munca privind utilizarea activelor rusești blocate și dezvoltarea unor soluții practice”.

Ministrul de externe eston, Margus Tsahkna, a salutat inițiativa Estoniei de a utiliza activele rusești blocate.

„Mă bucur că guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege … a cărui scop este de a organiza spațiul legal al Estoniei în vederea creșterii competențelor și puterilor instituțiilor pentru implementarea sancțiunilor și supravegherea acestora”, a declarat ministrul.

„Inițiativa Estoniei de a utiliza activele rusești blocate pentru compensarea pagubelor cauzate de războiul brutal al Rusiei în Ucraina face parte din proiectul de lege. Banii pentru compensarea pagubelor cauzate de Rusia Ucrainei nu ar trebui să provină doar de la contribuabilii altor țări”, a adăugat el.

Ministrul de externe a explicat că potrivit proiectului de lege, activele rusești blocate vor rămâne blocate până când daunele de război sunt compensate.

Aplicarea acestui mecanism necesită un acord internațional cu Ucraina sau un mecanism internațional de compensare.

În Estonia, în momentul pregătirii proiectului de lege, au fost blocate active în valoare de aproximativ 38 de milioane de euro pe baza sancțiunilor internaționale.

Distribuie