În urma rezultatelor alegerilor parlamentare, Slovacia stopează ajutorul militar acordat Ucrainei

Dragoș Ghiță
3 Min Read
În urma rezultatelor alegerilor parlamentare

Potrivit publicației slovace „Dennik N”, în urma câștigării alegerilor parlamentare anticipate din Slovacia (30.09.2023) de către partidul SMER-SSD, condus de pro-rusul Robert Fico, președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, s-a opus continuării trimiterii de asistență militară suplimentară către Ucraina.

Ministerul slovac al Apărării pregătise, înaintea desfășurării alegerilor, un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina pe care Z. Čaputová ar fi putut să-l semneze în timp ce predecesorul lui Fico era încă în funcție, însă președintele slovac a refuzat acest lucru, afirmând că alegerile parlamentare trebuie respectate.

Partidul lui R. Fico, care a mai fost anterior premier al Slovaciei, a câștigat o victorie strânsă în alegerile din 30 septembrie. Deși marjele nu au fost suficient de mari pentru a oferi SMER control complet asupra guvernului, ei vor putea forma o coaliție de guvernare cu un alt partid. În acel moment, R. Fico, care a fost deja nominalizat să formeze un nou guvern, va avea cel mai probabil un nou mandat de prim-ministru. În timpul campaniei electorale R.Fico a repetat narativele false ale președintelui rus, Vladimir Putin, cu privire la invazia Ucrainei, iar prin principalul său slogan de campanie a promis că în Ucraina „nu va mai fi trimis niciun cartuș” de către Slovacia.

Pe lângă stoparea sprijinului militar acordat Ucrainei de către Slovacia, R. Fico a pledat și blocarea aderării Ucrainei la NATO și a susținut negocierile dintre Kiev și Moscova. Prim-ministrul ungar și aliat apropiat, Viktor Orban, l-a felicitat pe Fico. „Felicitări lui Robert Fico pentru victoria sa incontestabilă în alegerile parlamentare slovace. Este întotdeauna bine să lucrăm împreună cu un patriot”, a spus Orban pe platforma X, anterior cunoscută ca Twitter.

Orban s-a opus și el sancțiunilor împotriva Federației Ruse și asistenței pentru Ucraina. Slovacia a fost un aliat important al Ucrainei după ce, în februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, trimițând mai multe pachete de ajutoare și 13 avioane de luptă Mig-29 pentru Forțele Armate ucrainene, în scopul sprijinirii combaterii agresiunii ruse.

Înainte de alegerile parlamentare, Slovacia era al șaselea furnizor ca mărime de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina.

Distribuie