Uniunea Europeană suspendă plățile de ajutor pentru dezvoltare către palestinieni

Argeș Online
1 Min Read
Uniunea Europeană suspendă plățile de ajutor pentru dezvoltare către palestinieni

Uniunea Europeană a suspendat plățile ajutorului pentru dezvoltare către palestinieni și va reevalua toate programele în desfășurare, a anunțat luni comisarul european Oliver Varhelyi, conform AFP.

Plățile au fost suspendate imediat, proiectele au fost revizuite și bugetele acestora, inclusiv pentru 2023, au fost amânate până la noi ordine. Comisarul ungar pentru vecinătate și extindere a precizat acest lucru pe rețeaua X (ex-Twitter). El a menționat că programul actual de asistență pentru dezvoltare are o valoare de 691 de milioane de euro, fără a furniza detalii. Comisarul a declarat că teroarea și brutalitatea îndreptate împotriva Israelului și a poporului său reprezintă un moment de cotitură. Nu putem ignora aceste evenimente, a adăugat el. Declarația a fost făcută în ajunul unei reuniuni extraordinare de urgență a miniștrilor de externe din UE, convocată în urma atacului Hamas asupra Israelului.

Uniunea Europeană, un important susţinător financiar al palestinienilor, intenţiona să cheltuiască aproximativ 1,2 miliarde de euro între 2021 şi 2024 pentru a finanţa proiecte în domeniul educaţiei şi sănătăţii. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat că UE nu oferă finanţare directă sau indirectă Hamas, organizaţie teroristă care conduce Fâşia Gaza.

Distribuie