Ungaria interzice importurile de produse alimentare din Ucraina

Andri
2 Min Read
Ungaria interzice importurile de produse alimentare din Ucraina

Ungaria, care anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează Agerpres. Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne şi legume provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-şi proteja agricultorii. Această decizie a fost considerată „inacceptabilă” de Comisia Europeană.

Slovacia a luat de asemenea o măsură similară, în timp ce Bulgaria ar urma să facă un anunţ în acest sens miercuri.

Polonia interzisese la rândul său iniţial circulaţia mărfurilor ucrainene, dar a încheiat marţi un acord cu Ucraina în vederea reluării acestui tranzit în zilele următoare.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă.

Distribuie