Ucraina poate finaliza reformele până în martie 2024 pentru negocierile privind aderarea la UE

Argeș Online
2 Min Read

Comisia Europeană crede că Ucraina va putea finaliza implementarea reformelor rămase până în martie 2024, ceea ce îi va permite să continue negocierile de aderare la UE.

Miercuri, un oficial înalt de la Comisia Europeană a declarat acest lucru jurnaliștilor în Bruxelles.

„Ceea ce este important aici este faptul că țara [Ucraina] nu doar că a atins peste 90% din cele șapte etape care au însoțit recomandarea de anul trecut, dar au înregistrat și progrese în alte reforme care sunt cruciale pentru a evalua statutul lor de candidat. Țara a înregistrat progrese semnificative și, prin urmare, recomandarea este de a deschide negocierile de aderare. Această recomandare este necondiționată. […] Apoi spunem că acest lucru ar putea începe imediat. […] Dar sugerez, de asemenea, Consiliului ca cadrul de negociere, care este documentul care ghidează substanța negocierilor, să fie adoptat odată ce Ucraina îndeplinește patru condiții. Patru reforme specifice legate de combaterea corupției, reducerea influenței oligarhilor asupra legiuitorilor și protecția minorităților naționale”, a spus el.

Potrivit oficialului de rang înalt, acestea sunt „recomandări generale, dar foarte precise”.

„Când aceste lucruri vor fi făcute, vom raporta. Credem că pot fi realizate până în martie. De aceea am ales data de martie 2024. Vom raporta apoi Consiliului până în martie 2024. Dacă Ucraina implementează toate acestea și Consiliul urmează recomandarea noastră, atunci cadrul de negociere ar putea fi adoptat”, a spus el.

Distribuie