Ucraina își revizuiește legea privind drepturile minorităților naționale, în conformitate cu recomandările internaționale

Argeș Online
2 Min Read
Ucraina își revizuiește legea privind drepturile minorităților naționale

Ucraina a adoptat o nouă lege care reglementează drepturile și utilizarea limbilor minorităților naționale, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Uniunii Europene. Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat această lege joi, conform agenției EFE.

Modificările aduse prevăd, printre altele, furnizarea gratuită a manualelor imprimate și în format electronic în limba maternă pentru elevii din învățământul secundar care fac parte din minoritățile naționale recunoscute prin lege în Ucraina. Noua versiune a legii recunoaște, de asemenea, dreptul de a utiliza limbile minorităților în publicitate și în organizarea unor evenimente publice. Statul se angajează, de asemenea, să ofere asistență în limba maternă victimelor violenței domestice și beneficiarilor de servicii sociale în vârstă. Amendamentele clarifică, de asemenea, criteriile pentru determinarea zonelor în care trebuie oferite astfel de servicii în limbile minorităților, în funcție de concentrația populației care aparține minorităților etnice și culturale. Versiunile anterioare ale legii limitau în mare parte drepturile recunoscute pentru limbile naționale în cazul limbilor oficiale ale Uniunii Europene vorbite în Ucraina, unde există comunități românești și maghiare numeroase și un număr mai mic de comunități formate din etnici de origine poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă.

Cu toate acestea, această formulă permite Ucrainei să excludă limba rusă – care este limba principală a majorității populației din est și sudul țării – de la recunoașterea multor drepturi. Comisia de la Veneția a solicitat Ucrainei să elimine această distincție, considerând-o discriminatorie. Cu toate acestea, noua versiune a legii limitează unele drepturi ale reprezentanților minorității ruse pe durata conflictului cu Rusia, invocând faptul că identitatea lor națională coincide cu cea a statului agresor. Recomandările Comisiei de la Veneția consideră justificată introducerea acestui moratoriu.

Într-un raport emis în luna iunie, Comisia de la Veneția (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept) a apreciat că noua lege ucraineană a minorităților naționale oferă garanții în conformitate cu standardele internaționale, dar pentru a asigura deplina conformitate cu aceste standarde, unele prevederi ale legii trebuie reevaluate.

Distribuie