Ucraina a implementat recomandările Comisiei Europene necesare demarării discuțiilor de aderare la Uniunea Europeană

Dragoș Ghiță
4 Min Read

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat (24.10.2023, alocuțiune susținută prin video-conferință în cadrul ședinței Colegiului Comisiei Europene) că Ucraina a implementat cele șapte recomandări ale Comisiei Europene necesare demarării discuțiilor de aderare ale Ucrainei la Uniunea Europeană.

În cadrul alocuțiunii sale, președintele ucrainean a precizat următoarele:

„Cel mai importan lucru este acela că Ucarina nu dorește să mai existe zone geopolitice gri. Ucraina a implementat cele șapte recomandări ale Comisiei Europene, cât de repede a putut, pentru a face posibilă o decizie politică pentru deschiderea discuțiilor de aderare ale Ucrainei la UE, chiar din acest an. Am făcut multe și aș spune chiar mai multe decât se poate aștepta de la o țară care este subiectul unei agresiuni la scală mare. Cu toate acestea, Ucraina nu cere concesii politice ci demonstrează ritmul politic necesar. Împărtășim abordarea conform căreia deciziile ar trebui să se bazeze pe realizările individuale ale țărilor care doresc să devină membre ale Uniunii Europene.”

De asemenea, V. Zelenski a vorbit despre modalitatea de îndeplinire a fiecăreia dintre cele șapte recomandări ale Comisiei Europene:

  • reformarea Curții Constituționale a Ucrainei – „am adoptat și am început să implementăm legea cu privire la selecția judecătorilor Curții Constituționale, lege care este în conformitate cu concluziile Comisiei de la Veneția. Avem deja un grup de experți care va evalua candidații – trei experți au fost numiți în acest grup pe baza propunerilor partenerilor internaționali, ca o garanție a transparenței și corectitudinii în privința alegerii judecătorilor. Și lansăm competiția. „
  • reformarea Înaltului Consiliu al Justiție și Înaltei Comisii de Calificare a Judecătorilor – repornirea acestor organisme cheie a lansat procesul de reînnoire a întregului sistem judiciar al Ucrainei
  • adoptarea de măsuri anti-corupție – V. Zelenski a vorbit despre eforturile anti-corupție ale autorităților ucrainene, inclusiv despre adoptarea legii pentru restabilirea declarațiilor electronice ale funcționarilor publici și verificarea acestora în timpul legii marțiale, precizând că „declarațiile electronice trebuie să fie publice. Programul anti-corupție al statului a fost aprobat. Și consolidăm arhitectura anticorupție existentă.”
  • armonizarea legislației ucrainene cu recomandările FATF (Grupul global de Acțiune Financiară – Financial Action Task Force – care stabilește standardele internaționale pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului) – V.Zelenski a evidențiat adoptarea de către Ucraina a unei legi cu privire la persoanele expuse politic.
  • protejarea statului și cetățenilor de abuzurile oligarhilor – V.Zelenski a precizat că, în această privință Ucraina a adoptat măsuri legislative antitrust foarte importante.
  • legislația mass-media ucraineană – Ucraina și-a armonizat legislația în acest domeniu cu standardele UE.
  • protejarea drepturilor comunităților naționale (minorităților) – președintele ucrainean a vorbit despre eforturile Ucrainei pentru protejarea drepturilor minorităților, precizând că, “Modificările legislative în acest sens au fost deja adoptate, inclusiv legea privind minoritățile naționale. De asemenea, a fost dezvoltată o viziune clară asupra următorilor pași în sectorul educațional. Există, de asemenea, un program țintă de stat denumit Unitate în Diversitate. Toate acestea deschid oportunități noi și mai largi pentru comunitățile naționale. Împreună cu reprezentanții minorităților, vom asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale în acest domeniu.”

La finalul alocuțiunii sale, Volodimir Zelenski a declarat că principala prioritate a Ucrainei este aceea de a fi gata pentru o decizie politică de începere a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE chiar din acest an, precizând următoarele: „Sper că aceeași prioritate o are și UE. Am stabilit baze solide pentru acest lucru. Obiectivul, acum, este unul foarte special. Dacă ne putem descotorosi de zonele geopolitice gri, trebuie să facem acest lucru.”

Distribuie