Turcia a lansat lovituri aeriene asupra unor poziții ale militanților kurzi din Irak și Siria

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Turcia a lansat lovituri aeriene asupra unor poziții ale militanților kurzi din Irak și Siria

Ministerul Apărării (M.Ap.) turc a informat (20.11.2022, comunicat) că Forțele Armate turce au lansat (noaptea de 19/20.11.2022) operațiunea aeriană militară Gheare-Sabie, asupra unor poziții ale militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei, în conformitate (potrivit M.Ap. turc) cu dreptul la auto-apărare prevăzut de Articolul 51 al Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU), ca răspuns la atacul terorist din 13.11.2022 din Istanbul, atac soldat cu uciderea a șase persoane și rănirea altor 81.

Potrivit comunicatul M.Ap. truc, aeronave de luptă aparținând Forțelor Aeriene turce au executat acțiuni de bombardament împotriva militanților kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK Kongra Gel) din nordul Irakului și supra unor poziții ale militanților kurzi ai Unităților de Apărare a Poporului (YPG) din nordul Siriei.

Acțiunile Forțelor Aeriene turce s-au soldat cu distrugerea a 89 de de locații ale PKK și YPG, precum și cu neutralizarea mai multor militanți kurzi (număr neprecizat), inclusiv a unor lideri ai acestor grupări considerate teroriste de către autoritățile de la Ankara.

Oficiali ai grupărilor kurde de pe teritoriul Siriei au informat că, în urma acțiunilor de bombardament executate de Forțele Aeriene turce în nordul Siriei, au fost înregistrate numeroase victime (morți și răniți – număr neprecizat) în rândul populației civile siriene.

Nota redacției: reamintim că, pe 13.11.2022, pe bulevardul Istiklal, din centul orașului Istanbul (capitala județului Istanbul), a avut loc un atac terorist soldat cu uciderea a șase persoane și rănirea altor 81, iar autoritățile de la Ankara au afirmat că vinovați de executarea atacului ar fi militanții kurzi din Siria. Mai multe detalii despre atacul terorist la link-ul.

Distribuie