Televiziunea rusă de stat admite o victorie substanțială a forțelor armate ucrainene în Harkiv / Ucraina

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Televiziunea rusă de stat a difuzat (09.09.2022) un reportaj în care șeful administrației provinciei Harkiv (Harkov în rusă, Harkiv în ucraineană – administrație instalată de forțele armate ruse care au preluat controlul asupra acestei regiuni), Vitali GANCEV  declară că simplul fapt al existenței unei breșe în liniile noastre de apărare (linia frontului – n.r.) reprezintă deja o victorie substanțială a Ucrainei.

Faptul că această declarație a fost difuzată de televiziunea rusă de stat, în condițiile în care legislația rusă interzice difuzarea în mass-media a tuturor informațiilor și declarațiilor care nu sunt în linie cu pozițiile oficiale  reprezintă, de fapt, că Federația Rusă admite că a suferit pierderi și a pierdut inițiativa în războiul din Ucraina.

Străpungerea și mutarea liniei frontului de către forțele armate ucrainene în apropiere de localitatea Harkiv reprezintă cea mai rapidă avansare și preluare a inițiativei raportată de ambele părți beligerante de la eșecul (martie 2022) asaltului forțelor armate ruse asupra capitalei ucrainene, Kiev, până în prezent.

Președintele ucrainean, Volodimir ZELENSKI, a declarat (09.09.2022) că forțele armate ucrainene au eliberat zeci de localități și au reluat controlul asupra unor zone, atât din regiunea Harkiv, cât și din regiunea Herson, zone cu o suprafață totală de aproximativ 1.000 km pătrați. V.ZELENSKI a distribuit și un material video în care militarii ucraineni anunță că au capturat orașul Balakliia din estul Ucrainei, situat pe linia frontului de la sud de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. De asemenea, Forțele Armate ucrainene au informat că militarii ucraineni au avansat 50 de km de la linia frontului într-un atac ce pare că a luat prin surprindere forțele armate ruse dislocate în regiune.

Potrivit analiștilor militari ai Institutului pentru Studii de Război, trupele ucrainene au avansat în prezent până la doar 15 km de localitatea Kupiansk, unde se află un nod feroviar care leagă Moscova de rutele feroviare utilizate de Federația Rusă pentru aprovizionarea logistică a trupelor ruse din Ucraina. Cu alte cuvinte, trupele ucrainene au avansat suficient de mult încât să poate lovi infrastructura feroviară pe care Federația Rusă o utilizează pentru asigurarea logistică și sprijinul forțelor ruse din estul Ucrainei, permițând astfel împiedicarea furnizării de sprijin pentru aceste trupe și, practic, izolarea acestora.

Distribuie