Suedia donează zece tancuri Stridsvagn 122 modernizate Ucrainei

Argeș Online
1 Min Read
Suedia donează zece tancuri Stridsvagn 122 modernizate Ucrainei

Suedia a donat zece tancuri Stridsvagn 122 (modernizate Leopard 2A5) Ucrainei, iar acestea se află deja pe câmpul de luptă.

Mats Ludvig, Comandantul Operațiunilor, Statul Major al Armatei, a declarat acest lucru într-un comunicat postat pe site-ul Forțelor Armate Suedeze, informează Ukrinform. „Le-am oferit tot ce putem în materie de echipament și cunoștințe de înaltă calitate. Le dorim mult noroc și sperăm să reușească să-și elibereze țara”, a spus Ludwig.

Potrivit comunicatului, aceste tancuri au constituit coloana vertebrală a brigăzilor mecanizate suedeze timp de peste 30 de ani. Acum, armata ucraineană are la dispoziție zece astfel de tancuri pentru lupta lor de eliberare a țării. Tancurile sunt conduse de soldați care au fost instruiți în Suedia, de către armata suedeză. Conform lui Ludvig, pe 24 februarie 2023, în aniversarea invaziei rusești în Ucraina, s-a luat decizia politică de a dona zece tancuri Ucrainei. Unitățile armate ale Forțelor Armate Suedeze, conduse de Statul Major al Armatei, se pregătiseră deja pentru această decizie, inclusiv instruirea personalului ucrainean în utilizarea tancurilor suedeze. Suedia dispunea în total de 120 de tancuri blindate; unul din zece dintre acestea au fost donate Ucrainei.

Distribuie