Suedia adoptă o poziție părtinitoare față de acțiunile forțelor armate turce în nordul Irakului și nordul Siriei

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Suedia adoptă o poziție părtinitoare față de acțiunile forțelor armate turce în nordul Irakului și nordul Siriei

Când vine vorba de urmărirea îndeplinirii obiectivelor strategice proprii, Suedia adoptă, prin lideri săi, poziții cel puțin controversate, care au drept principal scop ratificarea de către Turcia a aderării la NATO a Finlandei și Suediei.

Este și cazul poziției exprimate de premierul suedez, Ulf KRISTERSSON, față de operațiunea Gheare-Sabie declanșată (noaptea de 19/20.11.2022) de Forțele Armate turce împotriva unor poziții ale militanților kurzi de pe teritoriile Irakului și Siriei.

În acest context, în cadrul unei ședințe a Parlamentului suedez din 24.11.2022, răspunzând unei întrebări adresate de purtătorul de cuvânt al Partidului Verde, Marta STENEVI, premierul suedez a declarat că Turcia este o țară care a fost și este ținta unor atacuri teroriste și are dreptul să se protejeze împotriva terorismului.

Pentru a-și susține poziția adoptată, Ulf KRISTERSSON a adăugat, în cadrul alocuțiunii sale din Parlamentul suedez, că întreaga lume trebuie să recunoască faptul că un atac terorist pe teritoriul Turciei este la fel de grav ca orice atac terorist care vizează alte state ale lumii.

Nota redacției: Forțele Armate turce au lansat (noaptea de 19/20.11.2022) operațiunea aeriană militară Gheare-Sabie, asupra unor poziții ale militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei, în conformitate (potrivit M.Ap. turc) cu dreptul la auto-apărare prevăzut de Articolul 51 al Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU), ca răspuns la atacul terorist din 13.11.2022 din Istanbul, atac soldat cu uciderea a șase persoane și rănirea altor 81.

Pe 23.11.2022, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării (Pentagonului), Gl.bg. Patrick RYDER, a criticat acțiunile de bombardament executate de Turcia în cadrul operațiunii aeriene militare Gheare-Sabie, asupra unor poziții ale militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei, precizând că acțiunile FA turce pun în pericol eforturile Coaliției Globale împotriva ISIS (gruparea teroristă Statul Islamic din Irak și Levant) și membrii forțelor acestei coaliții internaționale care își desfășoară activitățile în teritoriul sirian.

În contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru consolidarea securității și diminuarea riscului unei confruntări militare directe cu Federația Rusă.

Ungaria și Turcia sunt singurele state membre NATO care nu au ratificat, încă, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar Turcia, stat care de mai mulți ani încearcă, fără succes, să adere la Uniunea Europeană, dorește să obțină un maxim de avantaje prin condiționarea ratificării aderării la NATO a celor două state din nordul Europei.

Declarațiile premierului suedez au fost preluate imediat de mass-media turcă.

Mai multe informații despre operațiunea militară turcă Gheare-Sabie și despre poziția SUA cu privire la această operațiune la link-urile

Distribuie