SUA au criticat acțiunile de bombardament executate de Turcia în nordul Siriei și nordul Irakului

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării (Pentagonului), Gl.bg. Patrick RYDER, a criticat (23.11.2022, comunicat postat pe site-ul oficial al Pentagonului https://www.defense.gov/) acțiunile de bombardament executate de Turcia în cadrul operațiunii aeriene militare Gheare-Sabie, asupra unor poziții ale militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei.

În comunicatul prezentat de Pentagon se precizează următoarele:

„Departamentul american al Apărării este profund îngrijorat de escaladarea acțiunilor în nordul Siriei, nordul Irakului și în Turcia. Această escaladare amenință progresele înregistrate într-o perioadă lungă de ani de zile a Coaliției Globale împotriva ISIS (grupării teroriste Statul Islamic din Irak și Levant – n.r.) în scopul destructurării și înfrângerii ISIS. Recentele lovituri aeriene din Siria (lovituri executate de aeronave de luptă ale Forțelor Armate turce în cadrul operațiunii Gheare-Sabie – n.r.) au amenințat direct securitatea personalului american dislocat în Siria care cooperează cu partenerii locali (inclusiv cu militanții kurzi ai Unităților de Apărare a Poporului – YPG, vizați de acțiunile FA turce – n.r.) pentru înfrângerea totală a ISIS și păstrarea în custodie a mai mult de 10.000 de deținuți membri ISIS. Mai mult decât atât, acțiunile militare necoordonate amenință suveranitatea Irakului. Pentru menținerea focusului pe misiunea înfrângerii totale a ISIS este necesară dezescaladarea situației și asigurarea siguranței și securității personalului din teren (personalul Coaliției Globale împotriva ISIS, inclusiv personalul american din cadrul acestei coaliții – n.r.) angrenat în îndeplinirea misiunii de înfrângere a ISIS. Condamnăm pierderile de vieți omenești înregistrate, atât în Turcia cât și în Siria, în urma acestor acțiuni și transmitem condoleanțe. Suntem, de asemenea, îngrijorați de informațiile cu privire la țintirea în mod deliberat a infrastructurii civile. În timp ce facem apel la dezescaladare, recunoaștem și preocupările legitime al Turciei cu privire la securitate. Vom continua să comunicăm cu Turcia și cu partenerii noștri locali pentru menținerea acordurilor de încetare a focului.”

Nota redacției: Forțele Armate turce au lansat (noaptea de 19/20.11.2022) operațiunea aeriană militară Gheare-Sabie, asupra unor poziții ale militanților kurzi din nordul Irakului și nordul Siriei, în conformitate (potrivit M.Ap. turc) cu dreptul la auto-apărare prevăzut de Articolul 51 al Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU), ca răspuns la atacul terorist din 13.11.2022 din Istanbul, atac soldat cu uciderea a șase persoane și rănirea altor 81.

Mai multe informații despre operațiunea Forțelor Armate turce la link-urile

Distribuie