Sondaj: Jumătate dintre români vor să-și instaleze sisteme fotovoltaice. Programul “Casa Verde”, tot suspendat!

Andri
3 Min Read
Noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va demara pe 19 mai

Conform unui sondaj publicat miercuri, mai mult de jumătate dintre români (52,2%) intenţionează să instaleze sisteme fotovoltaice în următorii doi ani, iar 40% dintre cei interesaţi au în vedere un buget între 15.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare proiect.

Potrivit cercetării Atu Tech, 42% optează pentru un sistem fotovoltaic hibrid care să le permită să fie conectaţi la reţeaua naţională de electricitate, dar şi să se autosusţină energetic atunci când există breşe în reţea.

În plus, reducerea costurilor energetice şi independenţa energetică sunt principalele argumente care susţin intenţia românilor de a monta un sistem fotovoltaic în spaţiul rezidenţial propriu, dar cei chestionaţi nu consideră că un astfel de proiect poate contribui la creşterea valorii proprietăţii.

Conform sondajului, subvenţiile guvernamentale oferite prin Programul „Casa Verde” reprezintă un argument decisiv pentru doar 16% dintre respondenţi, iar opţiunea pentru soluţii mai economice este sugerată şi de deschiderea utilizatorilor în alegerea unui instalator independent pentru o ofertă financiară mai bună.

Sondajul a fost realizat în mediul online, la solicitarea Atu Tech (a2t.ro), în perioada august – septembrie 2023, la comanda Atu Tech, pe un eşantion de 1.292 de respondenţi, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Marja de eroare a cercetării este de +/- 2%.

Programul “Casa Verde” este în prezent suspendat, după ce mai multe firme au contestat în instanță nevalidarea de către Administrația Fondului pentru Mediu. Peste 80.000 de beneficiari și 500 de firme de instalatori așteaptă ca procesul să se soluționeze cât mai repede, iar programul să fie deblocat.

Procesul care a dus la suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 de către Curtea de Apel Oradea, ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care susține că nu au fost respectate procedurile de validare a instalatorilor, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Dosarul a fost întocmit ca urmare a recursului făcut de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), declarat pe 29 septembrie. Înalta Curte nu a fixat, deocamdată, un prim termen de judecată a recursului.

Distribuie