Persoanele care fug din calea invaziei Rusiei în Ucraina sunt sprijinite pe scară largă în întreaga Europă. Totuşi, acestea se confruntă cu dificultăţi legate de educaţie, găsirea unui loc de muncă şi acoperirea cheltuielilor zilnice, după cum arată rezultatele celui mai recent sondaj al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), publicate marţi. Sondajul s-a desfăşurat în perioada august-septembrie 2022 în cele 10 ţări din UE care găzduiesc un număr mare de persoane aflate sub protecţie temporară: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania şi Ungaria.
Raportul FRA intitulat „Fleeing Ukraine” („Scăparea din Ucraina”) prezintă mărturiile directe a aproximativ 14.500 de persoane care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit în UE. Necunoaşterea limbii ţării gazdă este principalul motiv pentru care persoanele renunţă la educaţie, nu muncesc sau nu fac demersuri pentru a beneficia de asistenţă medicală.
Deşi 1 din 3 ucraineni simte acum că face parte din comunitatea ţării gazdă, acelaşi număr de persoane ar dori să se întoarcă în Ucraina. Aproape jumătate (49%) dintre respondenţii care locuiesc în România doresc să se întoarcă în Ucraina, ceea ce reprezintă cea mai mare rată din sondaj (media fiind de 35%).
În toate ţările participante la sondaj, doar 10% dintre respondenţi vorbeau bine, perfect sau la nivelul limbii materne. Un sfert dintre respondenţi (25 %) nu vorbeau deloc limba respectivă. Această proporţie a ajuns la 65% în Estonia, 58% în România şi 57% în Ungaria. În Polonia a fost de numai 12%, iar în Cehia şi Slovacia de 18%.
Conform sondajului, deşi 59% din persoanele intervievate plătesc pentru o locuinţă, trebuie adesea să folosească în comun facilităţile, cum ar fi toaleta sau bucătăria. În această privinţă, au existat variaţii notabile între ţări. Cei mai mulţi respondenţi din Estonia (65%) şi Polonia (54%) au plătit integral pentru locuinţa lor. Două treimi dintre respondenţii din România (65%) stăteau în respectiva locuinţă fără să plătească (cea mai mare rată dintre ţările participante la sondaj) – în comparaţie cu o medie de 35%. În Italia 58%, iar în Slovacia 53% din respondenţi nu au plătit pentru locuinţă. Majoritatea celor ajunşi în România (72%) au stat în locuinţe private, ceea ce reprezintă cea mai mare rată din sondaj.
Sondajul arată că doar 33% au un loc de muncă remunerat, iar 33% din femei nu lucrează, deoarece trebuie să aibă grijă de copii sau de rudele în vârstă sau bolnave. În România, 25% dintre femei şi 38% dintre bărbaţi aveau un loc de muncă remunerat la momentul sondajului. În cazul femeilor, aceasta a fost una dintre cele mai scăzute rate din sondaj.
De la sosirea lor în ţara gazdă, 49% din refugiaţii ucraineni se simt trişti şi deprimaţi, relevă sondajul. Proporţia subiecţilor care au căutat şi au primit sprijin medical sau psihologic a fost mai mică în Cehia (68%) şi Spania (69%). În schimb, în România şi Ungaria, proporţia a fost mult mai mare (ambele 88%).
Întrebaţi cine i-a ajutat de la sosirea lor în ţara gazdă, în medie, 56% dintre respondenţi au declarat că au fost ajutaţi de autorităţi. Această proporţie a fost mai mare în Cehia, Estonia şi Germania. În Ungaria şi România, organizaţiile de voluntari au fost menţionate ca fiind cele care au oferit asistenţă mai des decât orice altă categorie (Ungaria, 45%; România, 59%).
Proporţia celor care au declarat că au fost trataţi în mod incorect la un moment dat a fost cea mai mică în România (40%), Spania (44%) şi Ungaria (46%).