Sondaj: 54% dintre români se opun unirii cu Republica Moldova

Andri
2 Min Read
Sondaj: 54% dintre români se opun unirii cu Republica Moldova

Conform unui sondaj Avangarde, românii ar vota în proporție de 50% împotriva unei eventuale uniri a României cu Republica Moldova, dacă un referendum ar avea loc în ziua următoare. Doar 31% ar da un vot pozitiv. În același timp, 33% cred că România și Republica Moldova ar trebui să se unească în viitor, în timp ce 54% susțin contrariul.

O majoritate covârșitoare nu crede că o candidatură a președintei moldovene, Maia Sandu, ar fi o variantă bună pentru România. Părerea românilor despre președinta Maia Sandu este bună și foarte bună în proporție de 40%. 19% au o părere proastă, iar 2% una foarte proastă. Când vine vorba de o candidatură a acesteia la președinția României, însă, doar 5% cred că aceasta ar fi o variantă bună, în timp ce 76% se opun. Sondajul arată, de asemenea, o reducere a sentimentului unionist printre români.

În cazul unei invazii militare pornită de Rusia împotriva Republicii Moldova, mai mult de jumătate sunt de părere că România nu ar trebui să ajute statul moldovean cu trupe. 29% spun că România ar trebui să facă acest lucru. Când vine vorba de sprijin cu tehnica militară, lucrurile se schimbă – 48% sunt de acord, în timp ce 35% nu sunt de acord. Sondajul a fost realizat prin metodă CATI (prin telefon) pe un eșantion de 850 de subiecți, reprezentativ pentru populația adultă la nivel național.

Distribuie