Situaţie de urgenţă în Costa Rica din cauza numărului mare de migranţi

Argeș Online
2 Min Read
Situaţie de urgenţă în Costa Rica din cauza numărului mare de migranţi

Costa Rica va declara stare de urgență din cauza creșterii numărului de migranți care trec prin țară. Președintele Rodrigo Chaves intenționează să adopte o poziție fermă în privința acestei probleme. Peste 60.000 de persoane au trecut prin Paso Canoas doar în acest luna. Chaves va călători în Panama pentru discuții și va vizita periculosul Darien Gap.

În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, aproximativ 390.000 de persoane au traversat zona periculoasă a junglei, conform Serviciului Național de Migrație din Panama. Doar în august, s-au raportat 82.000 de călători pe această rută – cea mai mare cifră lunară înregistrată vreodată. Majoritatea provin din Venezuela, Ecuador și Haiti.

Organizația Internațională pentru Migrație solicită guvernelor din America Centrală și Mexic să abordeze nevoile umanitare imediate ale persoanelor aflate în mișcare, deoarece numere fără precedent de migranți vulnerabili tranzitează regiunea. La rândul său, Secretarul de Interne al Marii Britanii, Suella Braverman, a cerut o reformă a sistemului internațional de azil considerat „învechit” într-un discurs susținut la Washington DC. În replică, Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat că Convenția privind Drepturile Omului a ONU, semnată în 1951 și care stă la baza sistemului de azil, „rămâne la fel de relevantă astăzi ca în momentul adopției sale, oferind un cadru indispensabil pentru abordarea provocărilor actuale, pe baza cooperării internaționale”.

Sursa:Sky News
Distribuie