Situația războiului din Ucraina prezentată de Institutul american pentru Studiul Războiului, la data de 24.10.2023

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW – organizație neguvernamentală americană în cadrul căreia activează foști generali și ofițeri superiori din cadrul Departamentului american al apărării, dar și alți analiști politico-militari din SUA) a prezentat (25.10.2023) un raport cu situația actuală a războiului din Ucraina început pe 24.02.2022, odată cu invazia forțelor armate ruse asupra Ucrainei.

Principalele concluzii prezentate în raportul ISV după analizarea evoluției situației din Ucraina, în baza informațiilor obținute, analizate și prelucrate până în data 24.10.2023:

  • Forțele armate ucrainene au continuat acțiunile contra-ofensive în estul și sudul Ucrainei și au avansat la sud de localitatea Bahmut și în vestul Regiunii Zaporojie.
  • forțele ruse utilizează din ce în ce mai mult, pe lângă dronele de producție iraniană de tip “Shahed 131/136”, drone de producție autohtonă, mai ieftine și mai ușoare, în atacurile asupra infrastructurii ucrainene.
  • Autoritățile ruse au intensificat eforturile de mobilizare, în special în rândul comunităților de imigranți din Asia Centrală, stabilite pe teritoriul Federației Ruse.
  • președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat (24.10.2023, alocuțiune susținută în cadrul Summit-ului Platformei Crimeei) că forțele ruse și-au diminuat semnificativ controlul asupra Mării Negre și asupra coridoarelor utilizate pentru transportul cerealelor ucrainene, în urma acțiunilor specifice executate de forțele ucrainene;
  • forțele ruse au executat acțiuni ofensive în apropiere de localitatea Avdeievka și au avansat în nord-estul acestei localități.
  • forțele ucrainene își mențin pozițiile în zona localității Krynky (situată la 30 km est de orașul Herson și la 2 km de fluviul Nipru) și au continuat executarea de atacuri limitate pe partea de est a Fluviului Nipru.
  • compania rusă militară privată „Redut”, afiliată Ministerului rus al Apărării încearcă să recruteze femei pentru executarea unor misiuni de luptă ale companiei în războiul din Ucraina
  • autoritățile ruse continuă să lucreze la realizarea de programe pentru deportarea forțată a copiilor ucraineni pe teritoriul Federației Ruse.

În harta de mai jos este prezentată grafic situația actuală (24.10.2023) de pe frontul din Ucraina:

Distribuie