Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un agent al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse în Zaporojie

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Într-un comunicat prezentat pe 30.10.2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei (serviciul ucrainean de informații – SBU) a informat că a reținut (30.10.2023) un spion, agent al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB, fostul KGB) care instala camere web de-alungul căilor de comunicație rutieră din Regiunea Zaporojie, în scopul monitorizării mișcărilor trupelor și tehnicii militare ucrainene în zona liniei frontului dintre forțele armate ruse și forțele armate ucrainene din Regiunea Zaporojie. Căile de comunicație rutiere erau situate de partea ucraineană a liniei frontului, nu foarte departe de linia frontului.

Potrivit SBU, agentul FSB a intrat în atențiea membrilor SBU, imediat după ce acesta a încercat să strângă informații cu privire la froțele regionale locale ale SBU din Regiunea Zaporojie. După ce au descoperit că acesta lucra pentru FSB, Serviul de Securitate al Ucrainei a început să îl urmărească, să-l fileze, aflând în acest mod că acesta instalase camere web în mai multe locații indicate de FSB din Regiunea Zaporojie. Odată instalate, camerele web ar fi transmis online permanent FSB traficul rutier, permițând în acest fel activarea agenților locali ai FSB în funcție de necesitățile serviciului rus de informații.

SBU a mai precizat în cadrul comunicatului că FSB acorda zonei în care agentul FSB a instalat camerele web o atenție deosebită deoarece pe unele dintre căile de comunicație rutieră pe care FSB le-a monitorizat pentru o scurtă perioadă de timp (și pe care ar fi vrut să le monitorizeze în continuare) s-au deplasat coloane vehicule blindate și de tehnică de artilerie utilizate de Forțele Armate ucrainene în operațiunile contra-ofensive împotriva Forțelor Armate ruse care au invadat Ucraina.

SBU a identificat și dezactivat toate camerele web instalate de agentul FSB capturat care ar fi primit drept recompensă de la FSB pentru instalarea camerelor 30.000 de hrivne (aproximativ 825 dolari americani), bani care i-au fost virați pe un card bancar.

Membri SBU l-au reținut pe agentul FSB în timp ce acesta realiza inspecția tehnică a camerelor web instalate. Investigația SBU a scos la iveală faptul că cetățeanul (probabil de naționalitate ucraineană) dovedit a fi agent al FSB l-a contactat, la sârșitul lunii septembrie 2023, pe administratorul unui canal pro-Kremlin de pe rețeaua de socializare Telegram și s-a oferit să acorde asistență Federației Ruse în acțiuni de spionaj.

Potrivid Codului Penal al Ucrainei agentul FSB este pus sub acuzația de trădare pe timpul Legii Marțiale (pe timp de război) și riscă o condamnare la închisoare pe viață.

Distribuie