Senat: Țigările electronice- interzise minorilor

Andri
2 Min Read

Comisiile juridică şi de sănătate ale Senatului au acordat, marţi, raport de admitere cu amendamente unei propuneri legislative prin care dispozitivele electronice, cu sau fără tutun, cu vapori/aerosoli, au acelaşi regim cu ţigările tradiţionale, fiind interzise utilizarea în spaţiile publice, publicitatea lor şi comercializarea către minori.

„Prin acest proiect punem în acelaşi orizont de legislaţie ţigările electronice cu ţigările normale.(…) Aceste produse au fost utilizate întrucâtva subversiv de marea industrie şi mulţi dintre minori au folosit aceste produse, nefiind interzise. Ele sunt dăunătoare, din punctul meu de vedere, ca ţigările normale”, a afirmat preşedintele Comisiei juridice, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş.

În expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PNL se arată că „specialiştii în sănătate publică admit faptul că aceşti vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca şi fumul de ţigară tradiţională, nu există suficiente probe care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât ţigările tradiţionale (…), dar există dovezi că substanţele toxice găsite în vapori ar putea creşte riscul de cancer”.

Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun va intra în dezbaterea plenului Senatului, prim for legislativ sesizat în acest caz.

Distribuie