Șeful ONU și Israelul- război al declarațiilor

Andri
3 Min Read
NORTH SINAI, EGYPT - OCTOBER 20: Antonio Guterres Secretary-General of the United Nations speaks during a press conference in front of the Rafah border crossing on October 20, 2023 in North Sinai, Egypt. The aid convoy, organized by a group of Egyptian NGOs, set off Saturday 14th October from Cairo for the Gaza-Egypt border crossing at Rafah. On October 7th, the Palestinian militant group Hamas launched a surprise attack on border communities in southern Israel, spurring the most violent flare-up of the Israel-Palestine conflict in decades. Israel launched a vast bombing campaign in retaliation and has warned of an imminent ground invasion. (Photo by Mahmoud Khaled/Getty Images)

Discuțiile s-au tensionat la ședința Consiliului de Securitate al ONU, de la New York, după ce șeful ONU, Antonio Guterres, a cerut marți o încetare a focului în Israel și Gaza și a spus că atacurile Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie nu vin „din senin”, ci după „56 de ani de ocupație sufocantă” pentru poporul palestinian de către Israel.

În replică, Israelul a intrat într-un conflict deschis cu ONU, solicitând inclusiv demisia secretarului general al organizaţiei, Antonio Guterres. În discursul său rostit în Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU a denunţat „încălcări clare” ale dreptului umanitar în Gaza şi a cerut „imediat o încetare umanitară a focului”.

„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional”, a declarat Antonio Guterres, conform Agerpres.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?”, a reacţionat ministrul israelian de externe, Eli Cohen, denunţând „discursul şocant” al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este „înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele” Hamas.

Ministerul Sănătăţii al Hamas, din Fâșia Gaza, a anunţat că aproximativ 6000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra teritoriului palestinian ca răspuns la atacul efectuat de mişcarea islamistă pe 7 octombrie.

Ajutoarele internaţionale pentru cei 2,3 milioane de oameni captivi în Fâșia Gaza au început să sosească de sâmbătă prin Egipt, însă într-o cantitate insuficientă, potrivit ONU. Șeful organizației s-a implicat personal pentru ca palestinienii să primească ajutor, inclusiv printr-o vizită la punctul de trecere al frontierei Rafah, între Egipt și Fâșia Gaza.

”Este doar o picătură de ajutor într-un ocean de necesităţi. În afară de aceasta, rezervele de combustibil ale ONU pentru Gaza se vor fi epuizat în câteva zile. Ar fi un alt dezastru. Fără combustibil, ajutoarele nu vor putea fi distribuite, spitalele nu vor avea electricitate, iar apa nu va putea fi purificată sau pompată”, a avertizat Antonio Guterres.

Distribuie