Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice

Argeș Online
1 Min Read
Scriitorul şi eseistul român Mircea Cărtărescu a câştigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice

Poetul, romancierul și eseistul român Mircea Cărtărescu a primit luni premiul internațional de literatură Prix Formentor 2018 în capitala Argentinei Buenos Aires.

Juriul a lăudat munca lui Cărtărescu pentru că îi convinge pe cititori să reconsidere condiția existenței, extinzând în același timp limitele ficțiunii.

„În opera sa, el evidențiază realitățile cartografierii amintirilor, libertatea imaginației și îndemnurile cauzate de dorință”, a adăugat juriul.

Născut în 1956, Cărtărescu este unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai României, cunoscut ca o figură de frunte a așa-numitei „Blue Jeans Generation” care a apărut în anii 1980.

Romanele sale postmoderne apreciate includ „Nostalgia” (1993), saga „Orbitor” („Orbitor”) în trei volume și colecții de nuvele precum „Frumoasele straine” („Frumoasele străini”) și „De ce iubim femeile” („ De ce iubim femeile”).

Prix ​​Formentor, numit după un oraș din insula Baleare Mallorca (estul Spaniei), vine cu un premiu în bani de 50.000 de euro (61.583 USD) și recunoaște mari autori care și-au dedicat viața literaturii ca vehicul de transmitere a culturii lor.

Distribuie