România trimite ajutoare umanitare palestinienilor din Fâșia Gaza

Andri
2 Min Read

Guvernul României a decis să acorde ajutor umanitar palestinienilor din Fâșia Gaza, considerată “cea mai mare închisoare din aer liber” din lume. Situația lor, peste două milioane de oameni, a devenit disperată după blocada impusă de armata israeliană și bombardamentele severe din ultimele 12 zile.

Circa 165 de camioane cu ajutoare umanitare erau blocate joi de partea egipteană a punctului de trecere a frontierei la Rafah, la limita sudică a enclavei palestiniene, singurul loc pe unde ar putea să ajungă aceste ajutoare atât de necesare locuitorilor din Gaza. Israelul a fost de acord să deschidă vineri punctul de trecere pentru livrarea de apă, hrană şi medicamente.

Ajutoarele umanitare blocate în Egipt pentru locuitorii Fâşiei Gaza ar trebui să ajungă în enclavă până cel târziu sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat vineri de dpa.

Având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Fâșia Gaza, statul român a întreprins măsuri de monitorizare continue, pentru a oferi sprijin populației civile afectate. Astfel, premierul României, Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat joi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, pe cale aeriană, prin asistența umanitară europeană respectiv, a organizațiilor internaționale implicate.

Distribuie