România se alătură țărilor care vor blocarea normelor Euro7

Andri
2 Min Read
România se alătură țărilor care vor blocarea normelor Euro7

Alianța țărilor care se opun Euro 7 privind emisiile motoarelor auto face din nou presuni asupra liderilor UE. Potrivit rapoartelor, Italia, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au trimis un document comun Comisiei Europene, referitor la introducerea normelor Euro7 din 2025. Acțiunea vine după ce, săptămâna trecută, șeful Dacia anunța că impunerea Euro7 din vara lui 2025 va însemna închiderea porților uzinelor de la Mioveni.

Propunerea, susțin cele opt capitale, ”nu pare realistă și riscă să aibă efecte negative asupra investițiilor în sectorul care este deja angajat în tranziția la energie electrică”.

”Cerințele pentru noile standarde de emisii Euro 7 trebuie luate în considerare în cel mai amplu context legislativ al UE”, subliniază cele opt țări.

În acelaşi timp, cele opt capitale cer o prelungire a termenelor de expirare stabilite în prezent la anul 2025 pentru mașini și autoutilitare și la 2027, pentru vehiculele grele. De asemenea, este ”esențial”, continuă documentul comun, ”să se evalueze în mod corespunzător impactul cadrului Euro7 propus, inclusiv asupra comportamentului consumatorilor, și să se asigure că noile standarde de emisii sunt realiste în raport cu stadiul dezvoltării tehnice și în termeni de analiză cost-beneficiu”. ”Doar o reglementare bine echilibrată – avertizează cele opt capitale ale UE – va oferi contribuția pozitivă așteptată pentru protecția mediului, fără a pune în pericol viitorul și competitivitatea industriei auto europene, inclusiv accesul la mobilitatea cetățenilor și confortul acestora”.

Distribuie