Reeducare cu bâta: Vezi declarația gardianului bătăuș de la Buziaș!

Andri
3 Min Read
Reeducare cu bâta: Vezi declarația gardianului bătăuș de la Buziaș!

Un tânăr deţinut internat la Centrul Educativ din Buziaş a fost snopit în bătaie de doi gardieni, el fiind lovit de supraveghetori cu pumnii, picioarele şi bastoanele. Conform unei înregistrări apărute în spaţiul public, totul s-a petrecut luni după amiaza. Centrul Educativ Buziaș este în subordinea Administrației Naționale a Penitenicarilor și este destinat resocializării minorilor şi tinerilor care au săvârşit fapte penale.

Deși intervenția gardienilor este sălbatică, aceștia se apără, ca și cum înregistrarea nici nu ar fi existat!

“Avem voie să folosim acest instrument gradual, cu intensitate dozată a loviturilor, fără să punem în pericol viața deținutului”- a declarat pentru o televiziune națională gardianul care a comis violențele.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu a așteptat însă explicațiile gardienilor și a demis conducerea unității și a trimis corpul de control la Buziaș, unde se practică, se pare “reeducarea prin bătaie”.

Gorghiu: “Instituția trebuie să reeduce copiii, nu să le distrugă destinele cu bâta!”

„Greu de privit imaginile care par ireale pentru România anului 2023. Deţinuţii din Centrul Educativ Buziaş – minori şi tineri – sunt bătuţi cu bestialitate de poliţişti. Revoltător şi inadmisibil cum înţeleg unii angajaţi din acest centru să îşi exercite atribuţiile. Primele măsuri deja luate: am înaintat denunţul penal; tot azi, am demis de urgenţă conducerea unităţii; am solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să dispună interzicerea oricărui contact între cei doi poliţişti care apar în filmare cu custodiaţii; am dispus trimiterea Corpului de control al ministrului la Buziaş.

Voi cere, de asemenea, să fie organizate de urgenţă cursuri de specializare pentru personal, dar şi şedinţe de consiliere pentru minori. Vă asigur de pe acum că nu voi avea niciun fel de înţelegere pentru fapte de o asemenea brutalitate. Oameni cu acest tip de reacţii comportamentale nu au ce căuta în sistem. Fără excepţie! Zero toleranţă.

Vorbim totuşi despre o instituţie al cărei rol este reeducarea copiilor şi tinerilor în sensul reintegrării lor sociale, nu distrugerea destinelor cu bâta. Aceşti minori trebuie ghidaţi prin educaţie şi comunicare eficientă spre ieşirea definitivă din sfera infracţională, să îşi formeze competenţe care să îi ajute, la punerea în libertate, să îşi găsească mai uşor un loc de muncă”, a transmis Gorghiu, într-un mesaj pe Facebook.

Distribuie