Redislocare a grupării navale de luptă a portavionului USS Gerald R. Ford în Orientul Mijlociu, ca formă de sprijin a SUA pentru Israel

Dragoș Ghiță
3 Min Read
Redislocare a grupării navale de luptă a portavionului USS Gerald R. Ford în Orientul Mijlociu

Comunicat al Secretarului american al Apărării, Lloyd J. Austin III, cu privire la redislocarea unei grupări de luptă a Forțelor Navale ale SUA în Orientul Mijlociu, în contextul conflictului dintre gruparea islamistă teroristă Hamas și Israel, în sprijinul Israelului.

În contextul războiului din Israel, secretarul american al apărării, a delclarat (08.10.2023, comunicat postat pe site-ul oficial al Departamentului american al Apărării) următoarele:

„Gândurile mele continuă să fie cu poporul Israelului și cu multele familii care și-au pierdut pe cei dragi în urma atacului terorist abominabil al Hamas-ului. Astăzi, ca răspuns la acest atac al Hamasului împotriva Israelului și în urma discuțiilor detaliate cu președintele Biden, am ordonat câțiva pași pentru consolidarea poziției Departamentului american al Apărării în regiune, în scopul întăririi eforturilor de descurajare regională.

Am ordonat redislocarea grupării navale de luptă a Portavionului USS Gerald R. Ford în estul Mării Mediterane. Din această grupare de luptă fac parte portavionul Gerald R. Ford (CVN-78), crucișătotorul purtător de rachete ghidate din clasa Ticonderoga, USS Normandy (CG 60), cât și distrugătoarele purtătoare de rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke, USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80)

Am luat, de asemenea, măsuri pentru a întări escadrilele de avioane de luptă de tip F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene SUA în regiune. SUA mențin forțe disponibile la nivel global pentru a consolida, pe viitor, postura de descurajare, dacă acest lucru va fi necesar.

Suplimentar, autoritățile de la Washington vor furniza rapid Forțelor Armate israeliene echipamente și resurse suplimentare, inclusiv muniții. Primul pas în asistența de securitate este începerea redislocării (grupării navale a Portavionului USS Gerald R. Ford – n.r.) încă de astăzi (08.10.2023 – n.r.), redislocare care va fi finalizată în zilele următoare.

Prin consolidarea poziției forței noastre comune și adăugând sprijinul material pe care îl vom furniza rapid Israelului, reiterăm sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru Forțele Armate israeliene și pentru poporul israelian. Echipa mea și cu mine vom menține o strânsă legătură cu colegii noștri israelieni pentru a ne asigura că au ceea ce le trebuie pentru a-și proteja cetățenii și a se apăra împotriva acestor atacuri teroriste odioase.”

Distribuie