Reacții dure după ce Putin a anunțat „anexarea” unei alte părți a Ucrainei

Dragoș Ghiță
4 Min Read
Reacții dure după ce Putin a anunțat „anexarea” unei alte părți a Ucrainei

Vladimir Putin a anunțat oficial anexarea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ce reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei. Este cea mai mare anexare de teritorii în Europa de la Hitler, liderul de la Kremlin motivând asta prin „tragedia” reprezentată de destrămarea Uniunii Sovietice, care ar fi lăsat milioane de ruși sinistrați în țări pe care nu le cunoșteau.

În timp ce la Moscova se desfășoară un concert pentru a sărbători lărgirea teritoriului Rusiei, țările occidentale au reacționat ferm, transmițând că nu vor accepta niciodată aceste acțiuni ilegale și spirijină în continuare Ucraina.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat vineri că Ucraina va depune cerere de aderare rapidă la NATO. Liderul de la Kiev a răspuns și la apelul lui Putin la pace, transmițându-le rușilor că negocierile nu se pot purta cât încă au acest președinte. Detalii aici:

SUA anunță noi sancțiuni după anunțul lui Putin privind anexările. Pe lista neagră au fost adăugați zeci de indivizi și entități legale, printre care și fiul și soția lui Dmitri Medvedev, soția și cei doi fii ai premierului Mikhail Mișustin și Liudmila Narusova, membru în Consiliul Federației Rusiei.

Marea Britanie anunță noi sancțiuni și o pune pe lista neagră pe Elvira Nabiullina, șefa Băncii Centrale a Rusiei.

Giorgia Meloni, viitorul premier de extremă-dreapta al Italiei – „Decizia Rusiei nu are nicio valoare juridică şi politică. Preşedintele Vladimir Putin îşi demonstrează încă o dată viziunea neo-imperialistă în stil sovietic, care ameninţă securitatea întregului continent european”.

Ministerul român de Externe – „România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor ‘acorduri de intrare în componența Federației Ruse’ a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Aceste ‘acorduri’ ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina. Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU”.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene – „Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”.

Consiliului European a transmis, la scurt timp după discursul lui Putin, o declarație comună în care respinge ferm anexarea oricărui teritoriu ucrainean.

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a anunțat președintele român Klaus Iohannis.

Distribuie