Reacții ale unor oficiali ucraineni și ale unor instituții ucrainene cu privire la incidentul de la Podul Crimeei

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Mai mulți oficiali ucraineni și instituții din Ucraina și-au manifestat satisfacția cu privire la avarierea Podului Kerci în urma exploziei (dimineața de 08.10.2022) unui camion și a incendiului generat de această explozie.

Făcând referire la acest incident, Mihailo PODOLIAK, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir ZELENSKI, a declarat (08.10.2022, postare pe contul de Twitter) că „tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce este ocupat ilegal de Rusia trebuie eliberat, iar acesta este începutul”.

David ARAHAMIA, liderul parlamentar al partidului președintelui ucrainean, Partidul Slujitorul Poporului, a declarat că „construcțiile ilegale ale Rusiei încep să se dărâme și să ia foc. Motivul este simplu: dacă construiești ceva exploziv, atunci, mai devreme sau mai târziu, va exploda.”

Serviciul Poștal al Ucrainei a anunțat (08.10.2022) că va începe să emită timbre comemorative ale exploziei de la Podul Crimeei, similare cu timbrele pe care le-a emis după scufundarea, în Marea Neagră, a crucișătorului ‘Moskva’ al Forțelor Navale ruse, în luna aprilie 2022, în urma unor acțiuni de luptă executate de Forțele Armate ucrainene.

Secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei, Oleksîi DANILOV, a postat (08.10.2022) pe contul de Twitter un clip video cu incendiul de la Podul Kerci și un alt clip cu Marilyn MONROE interpretând celebrul cântec „Happy Birthday Mr. President”, în contextul în care președintele rus, Vladimir PUTIN, a împlinit 70 de ani pe 07.10.2022.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat (08.10.2022) pe contul de Twitter mesajul „Crucișătorul purtător de rachete Moskva și Podul Kerci – două simboluri notorii ale puterii ruse în Crimeea ucraineană – au fost distruse. Ce urmează rusnacilor?”


Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, a postat (08.10.2022) pe contul de Telegram versurile poetului ucrainean Taras ȘEVCENKO despre „soarele care se ridică deasupra podului în flăcări”, precizând, ironic la adresa Federației Ruse, că „astăzi este o ocazie perfectă pentru a revedea câteva poeme ale lui Taras ȘEVCENKO.”

Totuși, niciun oficial ucrainean și nicio instituție din Ucraina nu a afirmat în mod direct că Ucraina este responsabilă de incidentul de la Podul Crimeei.

Nota redacției – mai multe date și informații legate de incendiul de la Podul Kerci au fost prezentate de argesonline.ro la următoarele link-uri:

Distribuie