Război civil în Rusia! Mercenarii Wagner au ocupat Rostov

Andri
2 Min Read
Război civil în Rusia! Mercenarii Wagner au ocupat Rostov

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, iar mercenarii Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don. El a afirmat că răspunde astfel bombardării trupelor sale de către armata rusă. Între timp, la Moscova sunt luate măsuri de securitate fără precedent.

Prigojin susține că i se alătură armata. Parchetul a anunțat că l-a inculpat oficial pentru rebeliune armată, iar Putin i-a acuzat direct pe mercenarii lui Prigojin de „trădare” și de faptul că au „înfipt un cuțit în spate” trupelor ruse.

Marea Britanie susţine că forţele grupului Wagner au trecut din regiunile ocupate din Ucraina în Rusia cel puţin în două locuri şi au ocupat „aproape sigur” situri de securitate cheie în Rostov-pe-Don, inclusiv cartierul general al armatei care conduce operaţiunile militare din Ucraina. Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia susține, într-un mesaj video, că forțele sale au preluat controlul asupra tuturor locațiilor militare din Rostov pe Don.

Pe rețelele sociale au apărut imagini – încă neconfirmate oficial de Moscova – cu cel puțin trei elicoptere de atac rusești doborâte deasupra spațiului aerian rus, chiar de către mercenarii Wagner.

Vladimir Putin a luat poziţie sâmbătă împotriva „ameninţării mortale” şi a riscului de „război civil” reprezentate de şeful grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin care a declanşat o revoltă împotriva comandamentului rus, relatează AFP.

„Este o lovitură de pumnal în spatele ţării noastre şi a poporului nostru”, a spus Putin în discursul către naţiune. „Cu asta ne confruntăm, nu este nimic altceva decât o trădare. O trădare provocată de ambiţiile nemăsurate şi interesele personale”, a afirmat el.

Distribuie