Radu HOSSU, primul român decorat de Volodimir ZELENSKI

Radu HOSSU, primul român decorat de președintele ucrainean, Volodimir ZELENSKI, pentru contribuții personale semnificative la cooperarea interstatală, sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Președintele ucrainean, Vlodimir ZELENSKI, a emis (04.09.2024) decretul prezidențial Nr. 556/2023, prin care a acordat decorația „Ordinul de Merit, gradul III”, „pentru contribuții personale semnificative în domeniul cooperării interstatale româno-ucrainene și pentru ajutorul acordat sprijinirii suveranității și integrității teriotoriale ale UCRAINEI”, cetățeanului român, Radu HOSSU, „voluntar, corespondent și filantrop din ROMÂNIA.”

Într-o postare pe contul său de „Twitter”, Radu HOSSU, a declarat că decorarea sa de către președintele ucrainean reprezintă ”Cea mai mare onoare” din viața sa și a precizat că, pe 26.02.2022, atunci când a început să scrie „Rezumatele nopții”, nu și-a închipuit niciodată că va ajunge să-l întâlnească personal pe președintele ucrainean, cea mai vânată persoană din lume la acel moment, aflat pe prima poziție a listei Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse pentru asasinare.

Radu HOSSU este un brașovean care s-a implicat foarte mult în campanii de strângere și furnizare de ajutoare pentru UCRAINA, în contextul războiului care a debutat pe 24.02.2022 în această țară.

Brașoveanul a ajuns foarte popular în mediul online prin publicarea aproape zilnică, începând din 26.02.2022, a „Rezumatelor de Noapte”, care prezentau evoluția situație de securitate din UCRAINA și a luptelor din această țară în urma invaziei Federației Ruse. Ulterior, Radu HOSSU s-a implicat în campanii de strângere de fonduri pentru militarii ucraineni care luptau împotriva militarilor Forțelor Armate ruse, fonduri utilizate pentru achiziționarea de vehicule de teren și alimente pentru militarii ucraineni și chiar pentru realizarea unui spital mobil destinat frontului din UCRAINA.

Distribuie