Purtător de cuvânt al F.Nvl. ucrainene: Aviația poate asigura protecția eficientă a infrastructurii portuare din Ucraina

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Purtător de cuvânt al F.Nvl. ucrainene: Aviația poate asigura protecția eficientă a infrastructurii portuare din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale (F.Nvl.) ucrainene / Forțele Armate ale Ucrainei, Dmitro Pletenciuk, a declarat (04.10.2023) că aviația poate asigura protecția cu adevărat eficientă a infrastructurii portuare din Ucraina.

Dmitro Pletenciuk a precizat că, în acest sens, „singura soluție radicală este întărirea Forțelor Aeriene ucrainene prin intrarea în dotarea acestora a aeronavelor de luptă de tip F-16 sau a unor sisteme performante de apărare anti-aeriană. S-a spus de mai multe ori că este dificil să protejezi întregul teritoriu cu sisteme de apărare anti-aerieană deoarece teritoriul Ucrainei este unul foarte mare. Și din acest motiv, iată, ne punem toate speranțele în mâinile colegilor noștri din cadrul Forțelor Aeriene ucrainene.”

Făcând referire la acțiunile de bombardament executate frecvent de Forțele Armate ruse asupra Insulei Șerpilor, Dmitro Pletenciuk a declarat că aceste acțiuni „arată mai degrabă acte de impotență ale rușilor.”

În ceea ce privește situația din Marea Neagră, oficialul militar ucrainean a declarat că Ucraina a „eliberat” raionul maritim situat la aproximativ 100 de mile nautice de coasta Ucrainei de gruparea navală inamică, însă problema aviației rusești rămâne.

În această privință, D. Pletenciuk a adăugat următoarele: „Ținem această zonă maritimă sub control, nelăsând oportunitatea inamicului de a pătrunde iar în această zonă, iar rușii încearcă să controleze spațiul aerian, desfășurând periodic zboruri de cercetare-recunoaștere în spațiul aerian situat deasupra zonei maritime controlate în prezent de Ucraina și executând acțiuni de bombardament menite să producă pagube forțelor și pozițiilor ucrainene. Totuși, nu este nimic de bombardat în această zonă, așa că rușii bombardează doar Insula Șerpilor. Nu pot spune că aceste acțiuni de bombardament au vre-un scop sau au vre-o însemnătate din punct de vedere militar”.

Distribuie