Proteste masive în Tel Aviv împotriva politicilor guvernamentale

Argeș Online
3 Min Read
Proteste masive în Tel Aviv împotriva politicilor guvernamentale

Peste 100.000 de israelieni au inundat străzile din Tel Aviv sâmbătă seara, marcând a 38-a săptămână consecutivă de proteste masive împotriva politicilor guvernului de dreapta condus de premierul Benjamin Netanyahu. Protestul a fost dominat de nemulțumirea față de reformele judiciare controversate ale guvernului, care au stârnit îngrijorări profunde cu privire la starea democrației în Israel.

Demonstranții au defilat într-o atmosferă pasnică, dar hotărâtă, purtând un banner imens cu fundal roșu care afișa inscripția „Dictator pe fugă” însoțită de o imagine a prim-ministrului Netanyahu. Cu premierul Netanyahu aflat în prezent în Statele Unite ale Americii într-o vizită oficială, protestul a fost un semnal clar că nemulțumirile populației nu au fost stinse.

La sfârșitul lunii iulie, Parlamentul israelian a adoptat un amendament la lege ca parte a reformelor judiciare controversate. Acest amendament a eliminat prerogativa Curții Supreme de a anula deciziile considerate „nepotrivite” ale guvernului, premierului sau miniștrilor. Criticii au susținut că aceste reforme amenință grav statul de drept și democrația în Israel.

Guvernul condus de premierul Netanyahu argumentează că aceste măsuri au fost necesare pentru a restabili echilibrul puterilor în stat și pentru a aduce Curtea Supremă sub controlul direct al legislativului. Cu toate acestea, negocierile pentru un compromis s-au soldat până acum cu eșecuri repetate.

Într-un interviu acordat postului american de televiziune CNN cu doar o zi înainte de protest, premierul Netanyahu a refuzat să ofere un răspuns clar cu privire la modul în care guvernul său ar reacționa în fața unei decizii a Curții Supreme împotriva amendamentului controversat.

Această situație a generat temeri cu privire la o criză existențială a statului Israel, cu mulți israelieni preocupati de potențialele implicații asupra democrației și statului de drept. „Cred că ar trebui să respectăm hotărârile Curții Supreme, iar Curtea Supremă ar trebui să respecte legile de bază pe care le legiferează Knesset-ul”, a declarat premierul Netanyahu în interviul pentru CNN, accentuând tensiunile din țară cu privire la direcția politică și constituțională pe care Israel o va urma în viitorul apropiat.

Distribuie