Protest la Prefectura Argeș

Andri
3 Min Read

În intervalul orar 10.00-12.00, cei peste 1400 de salariați din prefecturi (funcționari publici și personal contractual) au anunțat că vor înceta lucrul și vor picheta sediile tuturor Instituțiilor Prefectului din țară. În Argeș, angajații Prefecturii nu au pichetat sediul pe care îl folosesc în prezent, unul temporar, până când va fi gata reabilitarea clădirii Consiliului Județean. S-au dus însă la clădirea pe care o știe toată lumea. Aceștia solicită salarii mai mari, amenințând cu greva generală, de săptămâna viitoare.

“Noi, salariații din instituțiile prefectului, solicităm de urgență, adoptarea Proiectului de Lege nr. 285/2022 pentru modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în așa fel încât salarizarea noastră să se facă pe grilă de administrație de stat, așa cum sunt încadrați, la acest moment, aproape toți angajații din serviciile publice deconcentrate.

Considerăm că salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate.

În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării de municipii și orașe și servicii publice deconcentrate.

Facem precizarea că aceasta este ultima noastră acțiune moderată de protest. De săptămâna viitoare vom demara procedurile în vederea declanșării conflictului colectiv de muncă cu Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul României, pentru declanșarea grevei generale.

Intenționăm să declanșăm grevă generală în perioada premergătoare desfășurării alegerilor europarlamentare prin blocarea tuturor procedurilor specifice organizării alegerilor, proceduri ce se realizează de către angajații din prefecturi (preluarea și predarea buletinelor de vot, precum și a celorlalte materiale necesare procesului electoral, asigurarea plății tuturor celor implicați în procesul electoral ș.a.)

Sperăm ca mesajul nostru să fie recepționat de către liderii coaliției politice aflată de guvernare, premierul Marcel Ciolacu și președintele Nicolae Ciucă, iar proiectului de lege amintit, să fie adoptat de plenul Camerei Deputaților!”- au transmis sindicaliștii din prefecturi.

Distribuie