Protest spontan la Ministerul de Finanțe! Nu vor să piardă norma de hrană și voucherele de vacanță!

Andri
4 Min Read
Protest spontan la Ministerul de Finanțe! Nu vor să piardă norma de hrană și voucherele de vacanță!

Chiar în acest moment, la Ministerul de Finanțe, la ușa ministrului Marcel Boloș, a izbucnit un protest spontan al angajaților. E revolta bugetarilor în fața măsurilor de austeritate, care-i vizează în mod direct.

Președintele Sindicatului Funcționarilor Publici, Vasile Marica, a declarat la Digi24 că protestul este incontrolabil și că salariul mediu în minister este de 6000 lei net.  Practic, sindicaliștii sunt împotriva oricărei reduceri de venituri și reforme în sistemul bugetar. Moderatorii emisiunii i-au pus în vedere lui Marica însă că la privat aceste sporuri și vouchere nu există deloc!

Practic, angajații din Ministerul de Finanțe protestează, pentru că cei cu salariul peste 5800 lei net (10.000 brut) nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță și de norma de hrană (aproximativ 700 lei/lună)- conform draftului de OUG a austerității.

Sindicatului Sed Lex a transmis și un comunicat de presă:

„Declansam protestele la nivel national

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei;

– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei;

– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei;

– Anularea posturilor vacante;

– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou;

– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

– În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

– Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

– Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării”.

Distribuie