Protest la DSP Argeș! Angajații vor salarii mai mari

Andri
2 Min Read

Bugetarii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) protestează miercuri dimineață, în fața instituțiilor, din cauza unei legi adoptate marți de Parlament. Imaginile cu angajații DSP-urilor afișând mesaje de protest au apărut de la Sibiu, Constanța, Giurgiu, Argeș, dar proteste au loc și în alte județe. Angajații vor salarii mai mari, după ce au văzut că, în urma protestelor, dascălilor, celor din ANAF și celor de la CAS li s-au mărit lefurile.

“Nu avem un sistem de salarizare corect. Este inacceptabil ca un medic care controlează calitatea serviciilor medicale să aibă un salariu de 4900 lei lunar, echivalentul unei infirmiere”- a declarat la Digi24 medicul Aura Copciag, de la DSP Argeș. Bineînțeles, aceasta nu a  pomenit nimic despre sporurile angajaților.

Camera Deputaților a votat marți, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023).

Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În schimb, lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege.

„Prin votul de marți, Camera Deputaților îi răsplătește pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută și îi pedepsește pe medicii și asistenții din DSP-uri pentru că nu au protestat și ei”, transmite Sindicatul Național „Forța Legii”.

În ședința de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă. Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus luni votului plenului Camerei Deputaților și respins la vot, cu 36 voturi „pentru”, de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi „contra”, USR, și 136 „abțineri”, PSD și PNL.

Distribuie