Proiect legislativ pentru interzicerea dreptului de a conduce în cazul șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului

Argeș Online
3 Min Read
Proiect legislativ pentru interzicerea dreptului de a conduce în cazul șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunţat joi că a depus un proiect legislativ care vizează interzicerea dreptului de a conduce pentru o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului. Scopul acestui proiect este prevenirea şi combaterea traficului de droguri, care a devenit o problemă tot mai gravă în societatea noastră, ducând la numeroase tragedii pe drumurile ţării, a scris Cazanciuc pe Facebook.

Potrivit senatorului, proiectul vizează mai multe legi care acoperă combaterea traficului de droguri. Astfel, dreptul de a conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani pentru şoferii depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea pedepselor pentru finanţarea faptelor legate de traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Toate produsele şi bunurile dobândite prin valorificarea acestor produse vor fi confiscate, a precizat senatorul PSD.

În plus, utilizarea minorilor în operaţiuni legate de substanţe psihoactive va fi considerată o circumstanţă agravantă în infracţiunile legate de traficul de droguri. Durata programelor de consiliere pentru consumatori va fi redusă la maxim, pentru a evita tragedii precum cea de la 2 Mai, în care autorul, în vârstă de 17 ani, a refuzat asistenţa de specialitate, a afirmat Robert Cazanciuc, conform Agerpres. Prin noul proiect, iniţiat de senatorul Robert Cazanciuc (PSD) şi deputata Diana Tuşa (PSD), se va pedepsi şi tentativa de săvârşire a infracţiunilor menţionate.

Proiectul introduce şi noi prevederi, precum pedepsirea cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea unor drepturi pentru punerea la dispoziţie a unor locuinţe sau spaţii publice pentru consumul fără drept de produse psihoactive sau tolerarea acestui consum, precum şi administrarea sau remiterea de produse psihoactive fără reţetă medicală şi îndemnul la consumul fără drept de astfel de produse, care vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Finanţarea oricăror fapte menţionate se va sancţiona conform prevederilor legale, limitele pedepselor fiind majorate cu o treime.

Distribuie