Probleme mari pentru autobuzele electrice din Pitești

Andri
2 Min Read
Probleme mari pentru autobuzele electrice din Pitești

Flota Publitrans 2000 SA Pitești s-a modernizat semnificativ anul acesta, prin achiziția a 40 de autobuze electrice, din care o parte sunt deja pe traseu. O problemă care era greu de anticipat în urmă cu doar un an însă ține de alimentarea cu energie electrică a acestor autobuze.

La sediul Publitrans, din strada Depozitelor, funcționează doar două puncte de alimentare, iar stațiile de încărcare principale, din parcarea de la Bowling, vor fi gata abia în aprilie 2023. Colac peste pupăză, niciun furnizor de energie electrică nu se înghesuie să semneze un contract cu Publitrans, lucru recunoscut de conducerea societății în septembrie, când s-a dat drumul la transportul metropolitan.

Din păcate, problema se pare că este generalizată, lucru recuonscut zilele trecute de către vicepreședintele ANRE, Nagy-Bege Zoltán, care a afirmat că pentru transportatori este destul de complicat să semneze contracte cu furnizorii de energie electrică pentru staţiile de încărcare a autobuzelor.

„Prima problemă a lor este că acele staţii de încărcare pe care le instalează pentru a putea încărca în viitor noile autobuze electrice trebuie racordate la reţea. În acest moment, este un lucru destul de complicat să semneze un contract cu un furnizor de energie electrică. Noi avem din august o procedură specială pentru racordarea staţiilor de încărcare pentru maşinile sau autovehicule electrice, care simplifică şi scurtează termenele de racordare faţă de un loc normal de consum. Asta a fost primul ajutor. După care, pentru partea comercială, pentru contractare, există regulamentul de furnizare în ultimă instanţă care oferă soluţii pentru absolut toţi clienţii care rămân fără furnizor”, a declarat Nagy-Bege Zoltán, după şedinţa lunară a comitetului director al Federaţiei Transportatorilor Urbani şi Suburbani şi Metropolitani de Călători.

Vicepreşedintele ANRE consideră că motivul pentru care furnizorii fie nu răspund societăţilor de transport, fie fac nişte oferte descurajante, se datorează problemelor financiare şi faptului că furnizorii de energie nu-şi propun să-şi crească portofoliul de clienţi.

Distribuie