Primăria cumpără o parte din fosta Închisoare Pitești

Andri
2 Min Read
Primăria cumpără o parte din fosta Închisoare Pitești

Societatea CONARG SA, condusă de omul de afaceri Valentin Vișoiu, vinde ceea ce mai deține din fosta Închisoare Pitești- locul unde între anii 1949-1952 statul comunist a înfăptuit crime și orori de neimaginat, sub sloganul reeducării prin tortură. Primăria Pitești și-a exprimat disponibilitatea, printr-un proiect de hotărâre de Consiliu Local, de a cumpăra suprafața vândută de CONARG- fostul celular, unde au fost încarcerați și torturați deținuții politici. Consilierii locali vor vota azi proiectul de hotărâre. Achiziția este însă condiționată de accesul la strada Negru Vodă.

După 1990, corpuri din fosta închisoare au încăput pe mâna afaceriștilor din județ, clădirile fiind folosite după bunul lor plac, până de curând. Societatea CONARG a încercat, de câțiva ani, să demoleze corpul denumit “Celular” din fosta închisoare de pe strada Negru Vodă și să construiască un bloc de locuințe. Ba chiar, la începutul anului 2021, a obținut de la Primăria Pitești un certificat de urbanism pentru desființarea clădirii. S-a lovit însă de protestele reprezentanților Memorialului „Închisoarea Pitești”, care au făcut în primăvară o scrisoare deschisă către instituțiile statului să claseze în regim de urgență întregul complex al penitenciarului, pentru că doar o parte era monument istoric, categoria A, adică de importanță națională.

Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești (care deține fosta clădire administrativă a închisorii), este fiica omului de afaceri Gheorghe Axinte, patronul Argecom. Culmea, acesta chiar a reușit, în urmă cu două decenii, să construiască un bloc de locuințe în imediata apropiere a fostei închisori!

Revenind la CONARG, societatea va vinde aproximativ 400 mp de construcții (vezi foto) care au aparținut fostei pușcării, încadrate drept monument istoric.  Este vorba doar despre o parte a ansamblului Penitenciarului Pitești.

Distribuie