Premierul Nicolae Ciucă, pledoarie pentru Schengen: “Austria nu are o justificare reală”

Andri
2 Min Read
Premierul Nicolae Ciucă

Opoziția Austriei la aderarea României la spațiul Schengen, sub pretextul că țara noastră ar fi o rută importantă pentru migranți, i-a revoltat pe români și i-a surprins pe oficiali. De altfel, inclusiv presa austriacă a relatat că pretextul găsit de cancelarul Austriei nu stă în picioare. Premierul Nicolae Ciucă a susținut în urmă cu puțin timp declarații de presă pe acest subiect, spunând că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

„Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte. Datele confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației ilegale este foarte sensibilă în politic și că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns la acest fenomen, însă blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. (…) Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot, starea de incertitudine nu mai poate continua”, a spus Ciucă.

Declarațiile vin la o zi înainte de începerea lucrărilor Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programate pentru 8-9 decembrie 2022, unde miniştrii europeni vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă.

Distribuie