Pragul scandalos pentru dezincriminarea abuzului în serviciu va fi modificat la Camera Deputaților

Andri
2 Min Read
Pragul scandalos pentru dezincriminarea abuzului în serviciu va fi modificat la Camera Deputaților

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul va suferi modificări la Camera Deputaților, care este cameră decizională, după ce opoziția și societatea civilă au reacționat dur. A existat chiar și un protest miercuri seară, în Piața Victoriei, cu câteva sute de participanți.

Pragul votat de senatori, de 250.000 de lei, este aproape identic cu pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu în 2017, care a dus la cele mai mari proteste de stradă din ultimele decenii. Acest prag ar scăpa de închisoare mai mulți politicieni, exemplul cel mai recent fiind al fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat că ar fi intervenit pentru a favoriza anumite angajări la stat. Prejudiciul, în cazul său, este de aproximativ 50.000 lei.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri seara că a luat act de propunerea Ministerului Justiţiei (MJ) privind instituirea unui prag de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu, iar coaliţia de guvernare va susţine propunerea venită din partea specialiştilor de la MJ.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis și el: „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui”.

Distribuie