Potrivit ONU, 33 de camioane încărcate cu apă, alimente și medicamente au intrat duminică în Fâșia Gaza

Dragoș Ghiță
3 Min Read

Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) a informat (30.10.2023, comunicat) că 33 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare – apă, alimente și medicamente sau dispozitive medicale – au intrat duminică, 29.10.2023, în Fâșia Gaza, pe la Punctul de Trecere a Frontierei (PCT) egiptean Rafah de la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, precizând că acesta este cel mai mare număr de camioane încărcate cu ajutoare umanitare din 21.10.2023, de când s-a reluat ditribuția de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza până în prezent.

Un oficial al administrației de la Washington a declarat (30.10.2023, sub condiția anonimatului) că, în urma discuțiilor dintre autoritățile israeliene și americane, Israelul a convenit să permită accesul a zilnic în Fâșia Gaza pentru100 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare – număr minim necesar, potrivit evaluărilor ONU, pentru satisfacerea nevoilor de bază ale persoanelor aflate sub blocada din Fâșia Gaza.

Începând din data de 21.10.2023, de când s-a reluat ditribuția de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza și până în prezent, 117 camioane încărcate cu ajutoare umanitare destinate populației civile și facilităților medicale au intrat în Fâșia Gaza prin PCT Rafah. Înainte de blocada impusă de Israel după 07.10.2023, aproximativ 500 de camioane încarcate cu ajutoare și alte bunuri intrau zilnic prin PCT Rafah în Fâșia Gaza.

Tot duminică, autoritățile israeliene au redeschis și cea de-a doua conductă de alimentare cu apă a Fâșiei Gaza, din cele trei existente.

De asemenea, pe 29.10.2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat (pe timpul vizitei sale în Kathmandu, capitala Nepalului) că Forțele Armate israeliene si-au intesificat acțiunile militare în Fâșia Gaza și ca rezultat, întreaga lume este martoră la o catastrofă umanitară.

Secretarul general al ONU, a făcut apel la responsabilitate la toate părțile implicate în conflict și și-a exprimat regretul că, în loc să permită accesul ajutoarelor umanitare esențiale pentru populația din Fâșia Gaza, Israelul a decis să-și intesifice acțiunile militare în această enclavă.

Distribuie