Peste 70.000 de persoane protestează la Praga împotriva guvernului

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Peste 70.000 de persoane protestează la Praga împotriva guvernului

Peste 70.000 de persoane (conform estimărilor poliției cehe), membri și simpatizanți ai partidelor politice atât de extremă dreaptă cât și de extremă stângă, participă (03.09.2022) la un protest în Piața Wenceslas din centul capitalei Cehiei, Praga și solicită demisia actualei coaliții de guvernare, condusă de premierul Petr FIALA, pe care o critică pentru politicile adoptate, inclusiv pentru politicile pro-occidentale.

Protestatarii condamnă guvernul ceh pentru că sprijină sancțiunile împotriva Federației Ruse pentru războiul din Ucraina și îl acuză că nu nu este capabil să obțină prețuri mici la energie. De asemenea, protestatarii critică NATO și Uniunea Europeană și planul Uniunii Europene de a tăia emisiile de carbon și de a deveni neutră din punct de vedere al influenței asupra climei.

În contextul acestui protest masiv, premierul ceh, Petr FIALA, a declarat (03.09.2022) că oricine are dreptul de a demonstra (protesta) însă acest protest promovează opiniile mișcărilor pro-ruse, opinii care nu sunt în interesul Republicii Cehe și al poporului ceh.

Cehia sprijină cu fermitate Ucraina în războiul împotriva Federației Ruse și a donat tehnică de luptă și armament, inclusiv armament greu, către Forțele Armate ucrainene.

Guvernul ceh (care deține în prezent președinția rotativă a UE) intenționează să convoace o reuniune de urgență a statelor membre UE în scopul de a realiza abordare unită la nivel de UE a crizei energetice.

Distribuie